3 listavezető hungarikum étel és a magyar pálinka

Hazánkban, az válhat hungarikummá, amit a Hungarikum Bizottság, hungarikummá minősít. A hungarikum, egy gyűjtőfogalom, amely értékével kiemelkedik más, jelen esetben magyar termékek közül. A hungarikummá emelt termék egyedi, kiemelkedő, minőségi és magyar csúcsteljesítményt, produktumot is jelöl. Hazánkban több élelmiszer és ital is megkapta a hungarikum jelölést. A cikkben három élelmiszerről és egy italról lesz szó.

  1. Csabai kolbász

Békéscsaba, Békés-megyében fekszik. Ebben a városban évente rendeznek Kolbász Fesztivált, ahol hentesek mérik össze a tudásukat, és ahol kiderül, hogy ki tud a legízletesebb kolbászt készíteni. A város méltán híres, hiszen a csabai kolbász és a csabai vastagkolbász is belekerült a hungarikumok közé.

A kolbásznak és a szaláminak is sertéshús az alapanyaga. A fűszerezés során sót, fokhagymát, köményt, csípős és édes fűszerpaprikát használnak. Amellett, hogy a csabai kolbász egy nagyon ízletes hungarikum, még a népi, hagyományos ételek sorát is gazdagítja, hiszen régebben minden háznál hagyomány volt a kolbászkészítés, ami elsősorban a disznótorokhoz kapcsolódott.

  1. Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény

Az illatos, kellemes ízvilággal és aromával rendelkező fűszerpaprika is méltán került a hungarikumok listájára. Eredetileg Amerika a paprika őshazája. Aztán Kolumbusznak köszönhetően a 15. század végén, Európában is teret hódított. Kalocsán már a 18. században elkezdődött a fűszerpaprika termesztése. A kalocsai paprika színe mélyvörös és attól függően, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz, lehet csípős, vagy kevésbé erős. A kalocsai fűszerpaprika többek között azért került a hungarikumok közé, mivel közel 300 éves múltra tekint vissza. Nem csak hazánkban, hanem szerte a világban is ismertté vált, nem beszélve arról, hogy a hagyományos konyha egyik nélkülözhetetlen fűszere.

  1. Szegedi paprika és szegedi fűszerpaprika

Szegeden is körülbelül akkor kezdődött el a fűszerpaprika termesztése, amikor Kalocsán. Itt is működtek úgynevezett fűszermalmok, amelyek megkönnyítették a paprika, fűszerré történnő feldolgozását. A szegedi paprika termesztése és annak feldolgozása is Szegeden és környékén történik. A szegedi paprika nem csak mélyvörös színben pompázik, hanem a piros minden árnyalatában kapható. Íze elsősorban édeskés. Létezik a csípős és a csípősségmentes változata is. Hazánkban a legtöbb étel fűszerpaprika felhasználásával készül. Többek között a halászlé, a gulyás, a paprikás, a pörkölt, de még a töltött káposztába is kerül ebből a fűszerből.

  1. Magyar hungarikum: pálinka

A hungarikumok közé nem pusztán ételek, de italok is felkerülhetnek. Magyarországon kedvezőek a feltételek a jó pálinka készítéséhez, hiszen nagyon sokféle gyümölcsöt termesztenek hazánkban. Hazánkban már 500 évvel ezelőtt is készítettek pálinkát. Eleinte főként a gazdagok háza táján főztek pálinkát, majd a szegények is foglalkoztak pálinkafőzéssel, főként hulladék gyümölcsökből. 

A pálinka csak akkor lehet hungarikum, ha az valódi gyümölcsből, vagy gyümölcsvelőből készül. Színezni és ízesíteni sem szabad, éppen ezért csakis a színtelen, vagy a halványsárga pálinka kerülhet be a hungarikumok közé.